Tilbake

Premiere på Newton-modulen "Fra fjord til bord"

Fredag 13. mai hadde Newton-rommet på Finnsnes premiere på Newton-modulen "Fra fjord til bord". Newton-lærer Veronika Møller har skrevet noen ord om den høytidelige markeringen:

5.-7. trinn ved Bjørkeng oppvekstsenter deltok på den nye modulen «Fra fjord til bord» for første gang. Modulen tar for seg torskens plass i økosystemet, og hvordan livssyklusen til torsken er, samt hvilke produksjonsprosesser den går igjennom før den havner på matbordet. Elevene lærer om dette gjennom film, bilder, grubletegninger, oppgaver og praktiske aktiviteter. Bl.a. studerer de plankton i stereoluper og smaker på ulike fiskearter. Modulen er utviklet av oss på Newtonrommet her på Finnsnes, og vi fikk tilskudd av Fiskeridepartementet til å finansiere utviklingsarbeidet.

Etter at Bjørkeng hadde gjennomført modulen ankom gjestene som skulle være med på premieren. Fiskeriministeren var dessverre forhindret fra å komme, men Halvard Wensel fra Fiskeridepartementet overbragte hilsener fra han. Ordførerne fra 5 av kommunene som Newtonrommet har tilbud til var også til stede, sammen med administrasjonen i Lenvik kommune, og representanter fra Salmar Nord AS og Nergård AS som er viktige samarbeidspartnere for oss.

Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen holdt tale, og det ble servert torskewraps og bakt torsk med grønnsaker og nudler fra Kafe Okazo. Etterpå viste Bjørkeng-elevene hvordan de fikk EV3-roboter til å utføre oppdrag med torsk på robotbordet. De gjennomførte 6 ulike oppdrag:

  • Føre en fiskebåt inn til ei merde for levendelagring av torsk
  • Pumpe torsken fra merda opp på kaia
  • Frakte fersk filet fra fabrikken til pakkeriet
  • Få ferskfisken lasta på lastebil
  • Kjøre lastebilen til markedet
  • Hente torsk i fiskedisken og få den på matbordet

Vi vil takke alle som har bidratt til at dette opplegget er blitt til: Lenvik kommune som satser på realfag, Troms Fylkeskommune og Fiskeridepartementet som har gitt oss tilskudd, Salmar Nord AS og Nergård AS som har bidratt både økonomisk og med kompetanse, FIRST Scandinavia, Kafe Okazo og alle samarbeidskommunene våre: Berg, Dyrøy, Målselv, Sørreisa, Tranøy og Torsken.

Både NRK Troms og Folkebladet filmet premieren.  Avisa Nye Troms var også til stede og laget reportasje. Se innslag på Nordnytt og Folkebladet TV: 

Nordnytt

Folkebladet TV

 

Publisert: 18. mai 2016