Tilbake

Riktig god påske! :-)

Etter den gregorianske kalender faller påskedagen på første søndag etter første fullmåne, etter vårjevndøgn - det vil si tidligst 22. mars og senest 25. april. I år er påskedagen 27. mars. 

Før dette har vi stille uke og det er tid for noen dager med hvile for de fleste av oss. Nyt dagene som de kommer, med påsketur, påskegodt, påskekyllinger, påskeharer, påskeegg, påskelam og alt som hører din påske til.


Vi ønsker alle våre venner ei riktig god påske!

- og med inn i ferien noen fakta om vårjevndøgn:-) 

 

 

Søndag 20. mars hadde vi Vårjevndøgn. Vårjevndøgn inntreffer i det øyeblikk sola krysser "himmelekvator" fra sør til nord. "Himmelekvator" er den imaginære linjen på himmelen over jordas ekvator.

På engelsk heter jevndøgn "equinox", som betyr "lik natt" på latin. Grunnen er at på jevndøgn er dag og natt blitt oppfattet som akkurat like lange - altså 12 timer dag og 12 timer natt. Men det er ikke 100 prosent riktig. Dagen er nemlig litt lengre på de delene av jordkloden som er lengst borte fra ekvator, fordi soloppgang og solnedgang går litt saktere i disse områdene enn i områdene nær ekvator. Dagen i Kirkenes er for eksempel flere minutter lengre enn dagen i Oslo på vårjevndøgn:

Dagens lengde, Oslo, Vårjevndøgn 2016: 12 timer 14 minutter og 40 sekund
Dagens lengde i Trondheim, Vårjevndøgn 2016: 12 timer 16 minutter og 32 sekund
Dagens lengde i Kirkenes, Vårjevndøgn 2016: 12 timer 21 minutter og 02 sekund 
Kilde: timeanddate.no

 

 

 

 


Publisert: 21. mars 2016