Action med modulutvikling!

– Å utvikle en ny modul kan være tidkrevende, men du verden så artig og nyttig det har vært! Det sier Anne Marthe Limstrand og Guro Molaug i Newton Vågan. De har akkurat fått godkjent modulen “Kjemisk action”.
Action med modulutvikling!
Tilbake

Kjemilærer Anne Marthe har alltid hatt en drøm om å finne en enkel måte å forklare periodesystemet på.

– Jeg ville at elevene skulle kunne gå i et stort periodesystem på gulvet, slik at de enklere kunne få en følelse av hva periodesystemet egentlig er, sier hun. Hun og Newton-kollega Guro har også vært mye i dialog med skolene, og derfra kom et entydig ønske: Kan dere lage noe basert på kjemifaget? 

For et par år siden fikk de så laget periodesystemet i gulvstørrelse, og har etterhvert jobbet ut modulen basert på dette. 

Utgangspunktet for utviklingen av modulen ble lagt i læreplanmålene, og her opplevde de at den største utfordringen var å begrense innholdet. – Man vil gjerne ha med alt, sier Anne Marthe entusiastisk, – men her var hjelpen fra ped-teamet (Kjersti Gylseth og Ingvill Berg) i FIRST Scandinavia gull verdt, fortsetter hun. – Kjersti og Ingvill ga mange gode innspill underveis, og hjalp oss med å sortere hva som burde med og hva som kunne utgå. 

Lærerne beskriver prosessen som tidkrevende, men veldig artig og nyttig. – Definitivt verdt det, konkluderer de. 

Parallelt med skrivearbeidet, testet de hele tiden ut den uferdige modulen på elever for å finne ut hva som fungerte. Testing og justering i flere omganger mener de var en nyttig og  lærerik prosess også for dem. – Det er noe med å finne det riktige nivået, sier Anne Marthe – Det skal være forståelig og overkommelig for elevene, men selvfølgelig heller ikke for enkelt. Det har vært interessant å se hvor forskjellig testingen har slått ut på forskjellige klasser. 

Nå er modulen endelig godkjent og lagt ut i modulbiblioteket, og vi klarer ikke la være å stille det obligatoriske målgangs-spørsmålet “hva føler dere nå”? 

– Det ble litt feiring da vi fikk meldingen om at modulen var godkjent, ja, ler Newton-lærerne. 

– Vi er veldig spente, sier Anne Marthe. – Vi håper at mange ser monn i modulen, og vil ta den i bruk. Det hadde vært helt fantastisk, avslutter hun. 

Kjemisk action er beregnet på 8. trinn, og ligger altså klar til bruk i modulbiblioteket. 


 

Her finner du en oversikt over moduler under utvikling, og moduler som revideres og tilpasses LK20

 

Publisert: 2. juni 2021