Tilbake

Den 9. nasjonale Newton nettverkssamling vel overstått

Rundt 80 deltakere fra hele landet utgjorde representanter fra nesten alle de 34 Newton-rommene som er i drift og under etablering. I tillegg kom to av Newton-lærerne fra Danmark, som piloterer det første Newton-rommet utenfor Norges grenser.
 Samlingen ble åpnet av Oddleif Olavsen, Fylkesråd for utdanning i Nordland over til venstre) mens Per-Arild Konradsen, daglig leder FIRST Scandinavia (over til høyre), gav en oversikt over Newton-rommene landet rundt, og litt om det som ellers rører seg i Newton-konseptet.
Håvard Tjora, norsk sakprosaforfatter og lærer, kjent fra bl.a. tv-serien Blanke ark fra 2009, holdt inspirasjonsforedrag med matematikk som gjennomgående tema. Han har også gitt ut bøkene “Mattemagi” og “Verdt å vite fra grunnskolens pensum”. På oppdrag fra Tekna har Håvard utviklet Newton Camp modulen “Fibonaccis finurlige spiral”. Nå blir modulen videreutviklet og gjort tilgjengelig for Newton-rommene. Vi fikk høre hvordan det er en sammenheng mellom fingerleddene, kaninenes parringssyklus og Nidarosdomen. Han snakket blant annet om hvor viktig det er med "A-ha opplevelser" og "Wow-effekt" i matematikkundervisning. Vi fikk oppleve begge deler!Torsdag ettermiddag ledet Håvard oss igjennom praktiske aktiviteter og vi fikk prøve oss som elever på leiting etter matematikkoppgaver. Entusiasme og konkurranseånd kjenner ingen alder – så her var det full rulle. Torsdag kveld, etter ”mingling” og sosial stund på FIRST Scandinavia s kontor, var det tid for god og hyggelig middag på Rica Havet.  


Dag to av nettverksamlingen fikk vi høre hva som er nytt og relevant i naturfags- og matematikk-Norge fra henholdsvis Anders Isnes (venstre under), Naturfagsenteret og May Renate Settemsdal (midt under), Matematikksenteret.Etter dette var det tid for et engasjerende foredrag av Svein Sjøberg (høyre over), Professor em. in Science Education, University of Oslo. Han gav oss sine både morsomme og interessante refleksjoner rundt flere element; - Norge er på verdenstoppen i bruk av ny teknologi, og nordmenn er blant de mest positive til vitenskap, teknologi og forskning. Men vi har et paradoks: For nordmenn er også storforbrukere av alternativ medisin, og kvasivitenskapelige ideer og produkter har et lukrativt marked. I media er den realfaglige kompetansen lav, og meningsmålinger blir både misforstått og forvrengt. Rekruttering til studier innen vitenskap og teknologi er også et problem, og det er alt for få som vil bli lærere i realfagene. -

Etter lunsj fikk vi litt informasjon om Newton-moduler av Ingvill Berg, FIRST Scandinavia. Etter dette var det takk for denne gang og forsamlingen ble delt opp og ledet til hvert sitt gruppemøte.

Vi i FIRST Scandinavia vil takke for to flotte dager! Vi ser fram til å fortsette en god dialog med dere i nettverket - og til å samle alle igjen til neste år.  


Se bilder fra samlingen.


Her kan du laste ned presentasjoner fra Newton nettverkssamling 2014

Newton-nettverket
Per-Arild Konradsen, FIRST Scandinavia

“Nordmenn elsker vitenskap og teknologi, men...”
Svein Sjøberg, Universitetet i Oslo

Nytt fra Naturfagsnorge
Anders Isnes, Naturfagsenteret

Nytt fra Matematikknorge
May Renate Settemsdal, Matematikksenteret

Newton-moduler
Ingvill Berg, FIRST Scandinavia

Rapport Forskerfabrikken
Ian Skattum, Forskerfabrikken

Casebesvarelser fra gruppearbeid kommer i løpet av torsdag 30.10

 
Publisert: 27. oktober 2014