Newton nettverkssamling 2016 vel overstått

Læringsmetoder, motivasjon og dybdeforståelse var stikkord på årets nettverkssamling som Fylkesråd for utdanning i Nordland, Hild Marit Olsen åpnet 24. oktober.
Newton nettverkssamling 2016 vel overstått
Tilbake

Hos oss i Newton-administrasjonen sitter smilet enda løst etter hyggelige og morsomme stunder sammen med Newton-nettverket. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på at det har vært to nyttige og inspirerende dager. Ingenting gleder oss mer i disse dager enn å høre det. 


Klikk på bildet for å bla i bilder fra nettverkssamlingen.
Nedenfor kan du lese om nettverkssamlingen.

 

Fylkesråd for utdanning i Nordland, Hild Marit Olsen, åpnet årets nettverkssamling, og fortalte om Nordland Fylkes satsing på Newton-rom. Deretter ønsket Per-Arild Konradsen, stifter av FIRST Scandinavia, velkommen.

Også i år tok Rigmor Angler oss med på en reise landet rundt der vi fikk et lite innblikk i hva som skjer i hvert av de 34 Newton-rommene som er i drift og under etablering. I tillegg fikk vi også en presentasjon av Newton Flight Academy som er bygd i Bodø siden forrige nettverkssamling. Her hadde vi også en sosial stund på kvelden der det ble mulighet for litt flyving i de bevegelige flysimulatorene.  Mange fikk prøve seg som pilot, og det var mange brede smil å se.

I løpet av de to dagene samlingen varte hadde vi flere spennende foredrag. Tor Haugnes beskriver seg selv som en foreleser utenom det vanlige, og en litt over gjennomsnittet ivrig høyskolelektor. Han er historiker og har undervist på BI siden 1999. Han fikk forsamlingen til å gi seg over i latterbrøl med sine lett provoserende utsagn og sprell i det han delte sine tanker og erfaringer om undervisnings- og formidlingsteknikker.

Fra Matematikksenteret hadde vi med oss prosjektleder Svein Hallvard Torkildsen. Han presenterte prosjektet “Mestre ambisiøs matematikkundervisning” (MAM) som fokuserer på elevenes tenking i matematikk og klasseromspraksiser som støtter og utvikler elevenes tenking. Vi hadde også med oss lederen for Naturfagsenteret, Merethe Frøyland. Hun presenterte forskningsprosjektet Georøtter og feltføtter. Og vi fikk høre historier med eksempler på læringsmetoder som var til stor inspirasjon. Hun snakket også om Stortingsmelding 28 som omhandler nye læreplaner, færre kompetansemål, dybdelæring og dybdeforståelse. 

Hanne Finstad fra Forskerfabrikken var også på podiet. Hanne fortalte hvordan kunnskap om tankesett, arbeidsminne og langtidsminne kan få flere til å mestre realfag, at alle barn er smarte, -og om menneskenes medfødte evne til mengdeforståelse, men ikke tallforståelse.
 
I årets Nytt fra Newton gikk vi gjennom endringer i påmeldingssystem, modulbibliotek, kvalitetssikring, evaluering og felles nytte av rapportering. Det er også utviklet ny designmanual og nye maler. FIRST Scandinavia har satt sammen tre komplette modul-utstyrspakker med sortert utstyr. Disse kan kjøpes og målet er å bidra til å senke listen for at Newton-rom kan ta i bruk nye moduler uten å måtte bruke tid på å orientere seg og kjøpe inn utstyr.

I Newton er det satt i gang et forprosjekt for å designe et større forskningsprosjekt, og dekan Wenche Rønning fra Nor Universitet var til stede og informerte om dette. Nasjonale planer for økt satsning på opplæring i barnehage ses nærmere på i Newton. Mange Newton-rom har tilbud om moduler til barnehager. Vi fikk høre hvordan PBL skal etablere et nasjonalt senter i Bodø og FIRST Scandinavia er positiv til samarbeid om utvikling av nye initiativ til utvikling av moduler.

Det er alltid et ønske fra nettverket å få tid til å snakke med andre om deres erfaringer i Newton-rommene. Vi tok i bruk Socrative for å løfte noen aktuelle tema som gruppene kunne diskutere og også skrive inn i samme system. På denne måten kunne svarene umiddelbart deles og interessante innspill kom opp. I tillegg hadde vi også Møteplassen der tema ble satt av deltagerne, og de kunne møte andre med felles interesser.

I løpet av året som er gått siden forrige samling er det kommet flere nye moduler. I våre parallellsesjoner ble to av disse presentert. Ola Vie i Newton-rommet på Frøya gav en praktisk innføring i Newton-modulen “Oseanografi. Thorny Cesilie Andersen fra Newton-rommet i Larvik gav en praktisk innføring i ». 2. «Fra youghurt til Will Smiths far? Bioteknologi og genteknologi i praksis» for VG1. I tillegg var det også mulig å velge en sesjon der Gøran Kristiansen fra FIRST Scandinavia gav en praktisk introduksjon til WeDo 2.0.

Som tidligere nevnt er smilet ikke langt unna når vi tenker tilbake på to innholdsrike dager i hyggelig selskap. Vi ser frem til å fortsette samarbeidet med alle i nettverket og til å treffes igjen.

 

Her kan du laste ned presentasjoner fra nettverkssamlingen.

Newton-rommene landet rundt 

Nytt fra Matematikksenteret

Alle barn er smarte, Forskerfabrikken

Nytt fra Newton-administrasjonen

Nytt fra Naturfagsenteret

Oppsummering Gruppediskusjoner, Sokrative 

 

 

 

 

 

Publisert: 26. oktober 2016