Norges første mobile Newton-rom

Ved Kirkenes skole har de fått et helt nytt undervisningsrom. Det som er spesielt er at det står i skolegården. «Vi ønsker å gi realfagene et løft» sier Espen Bruer, rektor ved Kirkenes ungdomsskole.
Norges første mobile Newton-rom
Tilbake

Rommet er Norges første mobile Newton-rom. Det er et samarbeidsprosjekt mellom FIRST Scandinavia, Sparebank1 Nord-Norge og Sør-Varanger kommune. Den mobile løsningen består av to containere som utvides til 35m2 satt sammen til et klasserom på 70m2. 

–  Med et mobilt Newton-rom kan flere barn, og særlig i distriktene, få topp realfagsundervisning. Moderne teknologi skal hjelpe elevene til å forstå realfaglige utfordringer og gjøre undervisningen relevant og spennende, sier stifter av FIRST Scandinavia Per-Arild Konradsen og legger til: Sammen med Sparebank1 Nord-Norge og Samfunnsløftet skal vi heve undervisningstilbudet innen realfag i Øst-Finnmark. Først ut er 6. trinnselevene i Sør-Varanger.

- Under lanseringen av Samfunnsløftet i 2018 ga vi 5,5 millioner kroner for å få bygget den mobile Newton-containeren. Et år senere er de klare til bruk, til glede for barn og unge i hele Nord-Norge. Prosjektet vil kunne ha stor betydning for våre lokalsamfunn som ellers kanskje ikke ville fått tilbud om Newtonrom, sier Per Olaf Persen, banksjef i SpareBank 1 Nord-Norge.

- Et mobilt Newton-rom gjør det mulig å nå ut til barn og unge i hele landsdelens kriker og kroker med oppdatert realfaglig kunnskap og topp moderne læringsutstyr. Kanskje det er akkurat en slik opplevelse som skal til for å
tenne en gnist og en interesse for realfag hos våre unge, og kanskje de får lyst til å jobbe med det når de blir voksne. Dette er utrolig viktig, og også derfor er Newton-rommet et fyrtårnsprosjekt for SpareBank1 Nord-Norge, sier Persen, og legger til:  -Kirkenes mobiliserte lokale krefter for å få containeren hit, og det er vi veldig glade for!

En av de som har stått på for å få det mobile rommet til Kirkenes er Bernt Nilsen, Datakortet.

- Jeg har sett gjennom flere års deltakelse i FIRST LEGO League både nasjonalt og internasjonalt hvordan man kan vekke realfagsinteressen hos ungdom. Newton gir et strukturert opplegg som jeg er sikker på vil få flere av våre lokale ungdommer til å velge å ta høyere realfagsutdanning, svarer Nilsen på spørsmål om hvorfor han syns dette er en viktig jobb.

- Å ha denne containere plassert i Kirkenes gjør at vi får vist frem hva som er mulig og dermed øke sjansen til å få etablert et permanent Newton-rom i Kirkenes.

Tyvstart
Allerede før den offisielle åpningen 15. oktober har hele fjorten lærere gjennomført opplæring i det mobile rommet, og flere elevgrupper har fått mulighet til å gjennomføre undervisningsmodulen «Roboter og omkrets».

- I Newton kaller vi undervisningsoppleggene for moduler. De er utviklet av Newton-lærere eller andre fagmiljø i Norge. Etter testing blir de kvalitetssikret av pedagoger i FIRST Scandinavia og NTNU Skolelaboratoriet, forteller Markus Bjerkenes, pedagog i FIRST Scandinavia. Det er han som har hatt gleden av å kurse de lærevillige lærerne.

- Mottakelsen har allerede vært svært positiv fra lærerstaben, så nå gleder vi oss til å vise fram tilbudet til andre som er nysgjerrig, avslutter ham.

Åpen dag
19. oktober blir det åpen dag ved Kirkenes skole mellom klokken 11:00 og 13:00. Alle som ønsker er hjertelig velkommen til å besøke det mobile rommet. Det blir informasjon om Newton-konseptet og demonstrasjon av aktiviteter som skal tilbys i rommet. Det blir servering av varm drikke til store og små, og det loddes ut
flotte LEGO-premier.

Publisert: 16. oktober 2019