Royal realfagsdag

12. juni startet Kongeparet på en tre dagers fylkestur i Nordland med Kongeskipet Norge. Første stopp var Sørfold. Fokus for dagen var realfag, koordinert av Newton-lærer Bjørnar Pettersen.
Royal realfagsdag
Tilbake

Pettersen har i forkant av besøket hatt ansvaret for planleggingen av realfagsdagen i Sørfold hvor både skoler, barnehager, lokale bedrifter og Fylkesmannens kontor har bidratt.

Da Deres Majesteter Kongen og Dronningen ankom Sørfoldhallen var det flere stasjoner hvor de fikk innblikk i realfagsarbeidet i kommunen, og spesielt i Newton-rommet.

Kongeparet fikk blant annet møte 10. trinns elevene Emilie Sofie Eilertsen og Ylva Andrea K. Edvardsen som viste hvordan de tar blodprøve av smolten i Newton-modulen 1318 Klar for havet. Hans Majestet Kongen inspiserte smolten og kommenterte observant “Den der ser veldig død ut!” Kongen hadde helt rett. Å ha levende smolt i hallen hele dagen ville være brudd på reglene for behandling av levende fisk. Så smolten som var brukt var allerede død, og det var ferdig sentrifugerte prøver med utskilt plasma til demonstrasjonen.

Analyse av kongelig stein
Newton-rommet i Sørfold har utviklet en geologimodul kalt “Den moderne steinalder” som snart sendes til godkjenning. For å få et innblikk i modulen hadde Kongeparet med seg tre steiner fra henholdsvis Slottsparken og Bygdø Kongsgård. Disse steinene ble analysert på stedet ved hjelp av topp moderne utstyr av Gaute Sevaldsen fra 9. klasse ved Nordsia oppvekstsenter. Etter analysen kunne Gaute fortelle Kongen og Dronningen nøyaktig hvilke grunnstoffer steinene besto av. Han ga så Kongeparet en av steinene med utskrevet analyse som kunne returneres til slottet.  De to siste steinene blir en permanent del av mineralsamlingen til Newton-rommet.

Da Kongeskipet forlot Sørfold og satte kurs mot Steigen var Pettersen fornøyd. “Elevene viste seg på en glimrende måte. Noe nervøsitet var det nok å spore, og det er ikke rart!”. Pettersen er spesielt fornøyd med at Realfagsdagen i Sørfold kan bli en tradisjon. Ordfører Lars Kristian Evjenth trakk nevnte det i sin tale til Kongeparet. “Kanskje blir det en realfagsdag/messe - hvert, eller annethvert år!” - sier Pettersen mens han løper videre. Han må gjøre Newton-rommet klart, en gruppe fra Mo i Rana skal besøke det i morgen.

Toppfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Se flere bilder fra besøket her:

 

Publisert: 14. juni 2018