Tomme for elever, men langt fra inaktiv

Torsdag 12. mars innførte Norge de mest inngripende tiltakene vi har hatt i fredstid. Skoler og barnehager ble stengt, og dermed også landets Newton-rom. Men det betyr ikke at Newton-lærerne har tatt pause.
Tomme for elever, men langt fra inaktiv
Tilbake

Lokal beredskap
Newton Sørfold kartla raskt hvilke ressurser og materiell rommet hadde og ga oversikten til kommunen. I tillegg til tralle i metall, stativ til å henge labfrakker og plastbaljer til transport hadde Newton-lærer Bjørnar et stort antall vacutainere og sprøytespisser, engangshansker og engangsbestikk som han vanligvis bruker i modulen "Klar for havet".Newton-rommet i Finnsnes har syv printere sponset av det lokale næringslivet. Disse maskinene er i full drift med å lage visir. Mandag 30. mars ble første forsyning sendt til Senjalegene og legevakta i Senja kommune. Newton-lærerne Therese og Veronika kan fortelle at de har fått bestilling på 50 visir herfra. De har også sendt visir til vaskeri-avdelingen på Mitra. De er allerede i bruk, og de ansatte er strålende fornøyd.

Samarbeid på tvers av kommune og landegrenser
Flere rom jobber med moduler tilpasset Fagfornyelsen. Svolvær har for eksempel begynt å skrive på en kjemi-modul for ungdomsskolen etter ny læreplan, og har invitert andre rom til å komme med tilbakemelding. I løpet av en kort ettermiddag hadde fem rom meldt seg. Ellers arbeider både Newton-rommene i Meløy, Ofoten, Vesterålen og Trondheim med modulutvikling, og det gjelder kanskje også flere vi ikke vet om ennå.

Newton Møre og Newton Larvik har laget youtube-kanaler hvor de legger ut 2-3 videoer i uken. Disse blir tekstet både på norsk og engelsk slik at flest mulig skal nyte godt av det. Newton-rommene i Skottland har latt seg inspirere, og skal forsøke å få et samarbeid med BBC Spring Watch. Skottland jobber med en egen aquaculture modul og ønsker å samarbeide med et norsk Newton-rom som også har fokusert på dette. Det blir spennende å følge utviklingen der.

Newton administrasjonen
Situasjonen har også ført til at vi i Bodø har justert på våre arbeidslister. Vi har prioritert

  • Webutvikling, testing og opplæring
  • Kvalitetssikring av Newton-moduler som nettverket utvikler
  • Support og produksjon av grafisk materiell til Newton-nettverket
  • Etableringsprosjekter og konseptutvikling i Norge og internasjonalt
  • Kontraktsoppfølging - Newton-avtale inngått med flere kommuner

For at vi i Newton-administrasjonen skal få et komplett bilde over aktiviteten i nettverket har vi sendt ut en spørreundersøkelse til Newton-lærerne og de administrative lederne.

Uten å ha sett svarene på undersøkelsen kan vi likevel slå fast at er vi stolt og imponert over kreativiteten og produksjonen i Newton nå i denne merkelige tiden.

Vi ønsker med dette alle en riktig god påske. Ta vare på hverandre og lærelysten - på avstand!

Linker:
Newton Larvik youtube-kanal
Newton Møre youtube-kanal
Link til 3D filer for printing

Publisert: 31. mars 2020